22 września 2011

Jaki jest skład (INCI) kosmetyków mineralnych?

W zależności od producenta skład kosmetyków mineralnych może być różny. Ogólnie można go podzielić na trzy grupy składników: wypełniacze, dodatki oraz pigmenty. Do najczęściej stosowanych składników należą:

W grupie wypełniaczy

  • Titanium Dioxide (Tlenek Tytanu)- to naturalna substancja, która w przyrodzie występuje w trzech odmianach minerałów (anataz, brukit i rutyl). Ma on postać bezzapachowego, białego proszku, który nie
    rozpuszcza się w wodzie. W kosmetykach mineralnych stosowany jest w celu ich rozjaśnienia np. w pudrach, podkładach. Jest substancją silnie kryjącą. Doskonale spełnia funkcję filtru przeciwsłonecznego (UVA i UVB). Sprawdza się w kosmetykach do cery normalnej i suchej
  • Zinc Oxide (Tlenek Cynku)- to związek chemiczny, który powstaje w procesie prażenia rudy cynkowej. Ma on postać bezzapachowego, białego proszku, który nie rozpuszcza się w wodzie. W kosmetykach mineralnych spełnia funkcję antybakteryjną. Jest kryjący i chroni przed promieniowaniem słonecznym. Ma właściwości hamujące wydzielanie potu. Doskonale sprawdza się w kosmetykach do cery tłustej, mieszanej i cery z trądzikiem
  • Mica (Mika)- to naturalna substancja, którą otrzymuje się z serycytu (minerał należący do grupy mik). Ma ona postać transparentnego proszku. Kosmetykom mineralnym nadaje jedwabistości. W niewielkim stopniu odbija światło dzięki czemu optycznie wygładza cerę

W grupie dodatków:

  • Silica (Krzemionka)- to naturalna substancja, która jest jednym z najczęściej występujących na Ziemi minerałów. Ma ona postać transparentnego proszku. Jest bardzo lekka i pylista. Dodaje się ją do kosmetyków mineralnych bo sprawia, że są gładkie, jedwabiste i łatwiejsze w aplikacji. Posiada zdolność rozpraszania światła dzięki czemu optycznie wygładza cerę. Doskonale absorbuje sebum oraz wilgoć dlatego polecana jest do cery tłustej i mieszanej. W przypadku cery suchej zalecana jest w niewielkich stężeniach
  • Boron Nitride (Azotek Boru)- to substancja, która nie występuje w naturze. Ma postać białego proszku. W zależności od rozdrobnienia może być matowy lub perłowy. W kosmetykach mineralnych stosowany jest do poprawy ich przyczepności i polepszenia aplikacji
  • Calcium Carbonate (Węglan Wapnia)- to podstawowy składnik wielu minerałów (kalcytu, dolomitu, kredy, koralu). Ma on postać białego, silnie kryjącego proszku. Stosuje się go w kosmetykach mineralnych do cery tłustej ponieważ posiada bardzo dobre właściwości higroskopijne
  • Magnesium Stearate (Stearynian Magnezu)- to substancja organiczna. Ma postać białego, bezwonnego proszku. Stosowany w kosmetykach mineralnych w celu polepszenia ich przyczepności i aplikacji (zwiększa poślizg). Doskonale wiąże składniki pudrów dzięki czemu zmniejsza ich pylistość

W grupie pigmentów:

  • Iron Oxide (Tlenek żelaza)- to matowy pigment mineralny. Występuje w kolorze żółtym, czerwonym i czarnym. Jest wykorzystywany do nadawania barwy podkładom i pudrom mineralnym
  • Ultramarine (Ultramaryn)- to matowy pigment, który wytwarzany jest w laboratorium (ten naturalny wytwarza się z lazurytu, jednak nie stosuje się go w kosmetyce ze względu na niebezpieczne zanieczyszczenia). Wykorzystuje się go do nadania barwy podkładom, pudrom, różom i cieniom do powiek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz